Inte farligt med alkohol?

Många har nog hört ordet alkohol förut. Det flesta vuxna kanske dricker det som sällskapsdryck eller helt enkelt för att de tycker att det är gott. Men vad är alkohol egentligen? Och hur påverkar det kroppen när man dricker det? Jag har tittat närmare på bland annat dessa två frågor.

Öl, vin och sprit innehåller  Etanol som är ett nervgift. Många tror att det är helt ofarligt att dricka det, men det är inte alls sant. Alkoholen kan vara farlig på flera sätt. Det kan bla orsaka skador och sjukdomar på den mänskliga kroppen. Särskilt på yngre människor då hjärnan inte vuxit klart.

När man dricker alkohol kommer en del av den att omvandlas i magen resten sprids i blodet som ren alkohol ut i kroppen. Om man har mat i magen fördröjs upptaget av alkohol i blodet. Kroppsvikten påverkar också alkoholens effekter. Kvinnor får en högre nivå av alkohol i blodet även om de dricker lika mycket som en man. Detta beror på att kvinnor har en mindre mängd kroppsvätska. Levern bryter slutligen ned alkoholen, som sedan transporteras bort via urinen.

När man dricker alkohol är det inte längre hjärnbarken som styr, där vårt minne, tidsmedvetande och omdöme sitter. I stället ser mellanhjärnan sin chans. I mellanhjärnan styrs våra känslor och även flera olika lustcentra har sitt centrum i mellanhjärnan. Lustcentra kan stimuleras av mat, sex och droger. Man kan då känna sig hungrig trots att man åt för bara en timme sedan, man tycker att det känns viktigt att berätta för sin kompis hur mycket hon/han betyder för en och gör det gärna med lite extra kroppskontakt. Om man fortsätter att dricka mer är det mellanhjärnan som tar över "den styrande makten" i hjärnan, så småningom tröttas även mellanhjärnan ut och den så kallade reptilhjärnan aktiveras. Reptilhjärnan är vår minst utvecklade del av hjärnan. Om det gått så långt att reptilhjärnan tagit över vet man oftast inte längre vad man gör. Reptilhjärnans impulser är det man styrs av. Impulserna brukar oftast inte vara några bra impulser. Reptilhjärnan ger signaler att man ska fly eller anfalla. Den delar även in människorna i sin tillvaro till fiender eller vänner. Risken är då väldigt stor att något går snett på riktigt. Om man har tur hamnar man på den positiva sidan och blir full med komplimanger.

Med alkohol i kroppen kan man hamna i farliga situationer vilket beror på att man inte har samma omdöme snär man är påverkad som nykter. Man förstår inte saker och ting på samma sätt som när man är nykter. När omdömet blir sämre så får man också svårare att förstå om något är riskabelt eller farligt. När man är full kan man därför få för sig att göra sådant som kan få allvarliga konsekvenser. Det är mycket vanligt att bråk börjar på fyllan, man börjar tjafsa om saker man inte skulle tjafsa om när man är nykter. Risken är stor att det leder till slagsmål. Det finns också en ökad risk att man blir rånad eller bestulen eftersom man inte har samma koll, man kan också ha sex med personer som man sedan dagen efter ångrar. Alkoholen kan även vara en inkörsport till droger.

Alkoholen kan betyda så mycket negativt, då kan man undra varför människor dricker alkoholnär det vet alla risker med det? En undersökning som gjorts visar att det flesta som dricker gör det för sällskapets skull (71%) eller för att det är gott (51%) men det finns andra anledningar som exempel för att känna sig avslappnad och för att andra dricker. Det finns också de som dricker för att glömma problem.

Om man är deprimerad över något, till exempel att man mist sin fru, eller ens barn har dött eller något liknande är det lätt att man hamnar i beroende. Mer än hälften av det människor som är beroende av alkohol har fått skrumplever, en så kallad "fettlever". Levern är det viktigaste organetsom används för att bryta ner alkoholen och om man då dricker för mycket klarar inte levern av sitt arbete längre och skrumpnar då ihop. Detta kan bla orsaka kräkningar, minskad aptit och vikt. Andra vanliga sjukdomar är magkatarr, magsår och bukspottkörtelinflammation med svåra buksmärtor. Det finns också ett samband mellan alkohol missbruk och cancer i mun, hals och strupe. Hjärtat tar också skada och på grund av alkoholen kan man få hjärtsvikt. Det finns en speciell sjukdom (myopati) som innebär att hela muskler förstörs. Man kan också drabbas av alkoholförgiftning som kan leda till döden. Alkoholförgiftning drabbas man av när man druckit för mycket och kroppen inte klarar av att ta hand om all alkohol. Då brukar man oftast bli medvetslös. Det är vanligt bland unga människor som inte vet vart deras gräns går och kan då råka få i sig för mycket alkohol.

Om alkoholen hade upptäckts idag hade den varit strängt förbjuden!

Detta är en kort del av mitt arbete om alkohol som jag gjorde i 9an, Läs och tänk på konsekvenserna ni kommer att kunna få





Kommentarer
Postat av: meh

Du dricker ju säkert, de e najs me en stänkare ibland :D

2009-09-28 @ 19:03:34
Postat av: kickan34

precis. bra att du publicera det. kanske tänker fler efter när de får det svart på vitt?!



jag e själv nykterist sedan år tillbaka, vill leva fullt ut och inte få minnesluckor dagen efter. m,itt eget val ,.KRAM

2009-09-29 @ 15:58:48
URL: http://kickan34.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0